След като прие номинацията на републиканците за президент през 2016

...
 След като прие номинацията на републиканците за президент през 2016
Коментари Харесай

Тръмп се доближава до еднолично президентство след отстраняването на Тилърсън

 След като одобри номинацията на републиканците за президент през 2016 година, Доналд Тръмп приказва за измъчваната от проблеми страна и съобщи: „ Мога да ги разреша самичък “.
Сега, когато отстранява умерени съветници и ги заменя с лоялни хора, които споделят възгледите му за света и няма да се опълчват на най-противоречивите му импулси, администрацията му бързо се трансформира в еднолично президентство, написа Bloomberg.

Процесът беше интензивен с отстраняването на държавния секретар Рекс Тилърсън във вторник и оставката на съветника на Белия дом по икономическите въпроси Гари Кон. Това ясно демонстрира, че Тръмп е изгубил интерес да се вслушва в разнообразни от неговите възгледи и че евентуално ще промени главно американската дипломация и икономическата тактика.

Скоро могат да се чакат и други оставки. “Той имаше всички тези разнообразни гласове към себе си с всички тези разнообразни хрумвания, само че това се оказа просто огромен опит. Мисля, че президентът осъзнава, че опитът се е провалил и е време да продължи в посоката, в която постоянно е желал “, споделя Хари Казианис, шеф на отдел „ Отбранителни проучвания “ в Центъра за националния интерес.

Както дългогодишни доверени хора, по този начин и външни светила, наети, с цел да направляват неопитния главнокомандващ при вземането на значими решения, си потеглиха от екипа му. В идните месеци президентът възнамерява да организира среща със севернокорейския водач Ким Чен-ун, с цел да обсъдят нуклеарните оръжия, да договаря с редица страни, които желаят да бъдат освободени от митата върху металите, и да реши дали да преобърне иранското нуклеарно съглашение, като наложи нови наказания.

Спазено заричане

Тръмп ще извърши обещанието си да ръководи страната, както ръководи бизнеса си. Организация „ Тръмп “ функционираше с него отпред и шепа чиновници, които изпълняваха заповедите му или биваха уволнявани. Това важи от ден на ден и за Овалния кабинет.

Тръмп сподели пред кореспонденти във вторник, че е взел решение самичък да организира диалози с Ким и не се е съветвал с Тилърсън авансово. Той съобщи, че желае да „ унищожи “ иранското нуклеарно съглашение, само че преди време отстъпи пред Тилърсън и други, които го поучаваха да не следва този подтик. Тръмп наложи и високи вносни мита върху стоманата и алуминия предходната седмица, без да се преценява с мнението на Кон, който подаде оставка.

Съветниците на американския президент чакат още промени, в това число евентуално овакантяване на съветника по националната сигурност Хърбърт Р. Макмастър. Официален представител на Белия дом заяви, че замяната на Тилърсън била част от напъните на президента да сътвори нов екип преди диалозите със Северна Корея и комерсиалните договаряния.

Тръмп насочва обществени рецензии и към министъра по въпросите на ветераните Дейвид Шълкин и към министъра на образованието Бетси Девъс. Американският президент постоянно излива гнева си към основния прокурор и министър на правораздаването Джеф Сешънс.

Желаният кабинет

„ Близо съм до кабинета и другите неща, които желая “, сподели Тръмп пред публицисти във вторник. Той съобщи, че ще номинира шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпейо за държавен секретар, а заместител -директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Джина Хаспел – за началник на разузнаването.

Той акцентира сходството на възгледите при избора си на нов държавен секретар. „ Винаги сме били на една вълна. Имаме доста подобен умствен развой “, сподели Помпейо.

Критиците настояват, че поради непрекъснатите разтърсвания и промени в Белия дом на Тръмп външнополитическият му екип не е квалифициран да се изправи пред растящия брой световни провокации.

 

„ Ключовото предизвикателство, пред което сме изправени като страна, е спечелването на доверие “, споделя Брет Бруън, някогашен чиновник в Държавния департамент. „ Нямаме вдъхващи доверие гласове, които да могат да обяснят какво мисли президентът когато и да е, да не приказваме да се движат дружно в посока, която може да се промени на мига и без никакви съвещания “, добавя Бруън.

Неспособността на Тръмп да номинира дипломат в Южна Корея в разгара на рецесията на Корейския полуостров е показателна за това какъв брой „ изключително непривлекателно “ е да работиш за Тръмп, отбелязва Бруън, който работел в Съвета по националната сигурност в администрацията на Обама.

Единственият от голяма важност

„ Напускането на опитни дипломати и невъзможността за запълване на някои от най-важните длъжности в министерството сковаха американската дипломация в миг, когато тя е мощно нужна “, споделя представителят на Демократическата партия Адам Скиф, който е и член на Комисията по разузнаването в Камарата на представителите.Тръмп съобщи, че счита да остави доста от позициите незапълнени, тъй като в последна сметка самичък ще управлява политиката. „ Аз съм единственият от голяма важност “, сподели американският президент в изявление за Fox News предходната година.

Наред с Кон и Тилърсън от администрацията на Тръмп си потеглиха шефът на връзките Хоуп Хикс, шефът на личния състав Роб Портър, заместник-съветникът за националната сигурност Дайна Пауъл и заместник-директорът по връзките Джош Рафаел. Дългогодишният персонален асистент на Тръмп Джон МакЕнтий беше уволнен в понеделник, а заместник-държавният секретар за обществената дипломация и публичните въпроси Стив Голдстейн беше отхвърлен няколко часа след Тилърсън във вторник.

Преговори с автократи

Тилърсън планираше да играе централна роля в подготовката на срещата на президента с Ким през май. Подобни договаряния са специалитет на Тилърсън, който се е шлифовал десетилетия наред като почитан представител, а по-късно и началник на ExxonMobil. Той се е срещал с властническия президент на Чад Идрис Деби, саудитски кралски особи и венецуалския деспот Уго Чавес.

Отстраняването му ускори опасенията, че в случай че срещата се провали, Съединени американски щати могат да се приближат до война със Северна Корея. Тилърсън съобщи, че дипломацията е най-хубавият вид и акцентира това още веднъж в последното си изявление в Държавния департамент.

Тилърсън и министърът на защитата Джим Матис сътвориха партньорство, като работиха дружно от време на време, с цел да смекчат бойния метод на Тръмп към международните въпроси.

Иранската договорка

Преговорите за затвърждаване на иранската нуклеарна договорка също са в заплаха. Тази работа се вършеше главно от ръководителя на отдел „ Планиране на политиката “ на Тилърсън Брайън Хук. Тилърсън се размина с Тръмп поради мнението си, че администрацията не би трябвало да се отхвърля от съглашението, а работата на Хук в последните седмици беше основно да приготви промени, които да задържат Съединени американски щати в договорката и в това време да се харесат на президента.

Тръмп уточни разликите си с Тилърсън за иранското съглашение като една от аргументите за отстраняването на държавния секретар. „ Имаме разлики по някои въпроси. Когато погледнете иранската договорка, мисля, че беше извънредно “, сподели президентът. И добави, че Тилърсън бил на друго мнение.

„ Аз желаех или да я скапва, или да направя нещо, а той мислеше по малко по-различен метод. Така че несъмнено не мислехме еднообразно “, сподели още Тръмп. 
По публикацията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Деляна Петкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР